fbpx

Masalah Botak dan Penyelesaiannya

masalah botak-01

Sumber : shuttlestock via  Hello Doktor

Botak merupakan satu mimpi ngeri untuk sesetengah individu apatah lagi bagi mereka yang benar-benar menjaga penampilan diri. Imej dan penampilan diri boleh terjejas dengan kebotakan yang berlaku.

Oleh itu pencegahan perlu dilakukan terutamanya oleh lelaki yang sering berisiko menghadapi masalah ini walaupun pada usia yang muda.

Baca lagi :  Kenali Teknik Menanam Rambut

Tindakan awal perlu diambil sekiranya anda melihat ada tanda-tanda rambut bakal mengalami kebotakan.

#1- ANTARA PUNCA BOTAK

masalah botak-02

Antara masalah botak ialah genetik. Botak boleh diwarisi daripada ibu bapa. Sumber gambar : Google

Antara punca utama berlakunya kebotakan ialah genetik yang boleh di warisi daripada ibu bapa.

Sekiranya ibu atau bapa anda mengalami masalah rambut gugur sehingga mengakibatkan kebotakan maka anda juga berisiko untuk mengalami kebotakan.

#2- CARA MENGATASI

masalah botak-03

Salah satu cara untuk menjaga kesihatan rambut ialah dengan pengambilan makanan yang berkhasiat. Sumber gambar : Google

Untuk mengatasi masalah kebotakan, ada beberapa kaedah yang boleh diambil. Salah satunya pengambilan makanan yang seimbang dan menjaga kebersihan kulit kepala.

#3- KAEDAH YANG LEBIH BERKESAN

Antara kaedah paling berkesan untuk mengatasi masalah rambut botak ini ialah kaedah rawatan tanam rambut /hair transplant oleh pakar estetik.

Sekiranya anda sudah menjaga dengan baik namun masih berlaku penipisan rambut atau berdepan dengan masalah risiko kebotakan, ada satu kaedah yang dipanggil kaedah tanam rambut atau \ hair transplant yang boleh mengatasi masalah ini dengan lebih cepat dan berkesan.

Baca lagi :  5 Punca Yang Mengakibatkan Rambut Gugur

Hair transplant merupakan kaedah penanaman rambut yang mengambil rambut dari individu itu sendiri untuk ditanam pada bahagian kulit kepala yang botak.

Untuk mengetahui tentang kaedah ini boleh klik di sini untuk pertanyaan dari doktor estetik yang bertauliah, Pertanyaan Tentang Hair Transplant.

Suka dengan artikel tentang RAMBUT? LIKE dan SHARE di Facebook. Sekiranya inginkan artikel secara percuma dari kami, sila lengkapkan EMEL di bawah.

 

Leave a Reply