fbpx

Kenali Ciri-Ciri Rambut Mula Bermasalah. Anda Yang Mana?

Rambut sering dikaitkan dengan mahkota baik lelaki mahupun wanita. Hal ini demikian kerana rambut memainkan peranan penting dalam membentuk keyakinan dalam penampilan diri. namun sekiranya rambut mula kelihatan bermasalah, anda pasti mula rungsing dan mencari-cari penyelesaiaannya. Mari kita lihat ciri-ciri rambut yang mula bermasalah agar anda dapat bertindak segera sekiranya ada tanda-tanda seperti dibawah :

Baca Lagi : 10 Makanan Jadikan Rambut Cantik

#1- RAMBUT MUDAH PUTUS

Apabila anda menyikat rambut ketika basah perhatikan samaada rambut kelihatan seperti putus atau mudah gugur. Sekiranya ya, rambut anda dalam keadaan yang tidak sihat.

#2- KEADAAN HUJUNG RAMBUT

Perhatikan dihujung rambut anda adakah ianya kelihatan normal atau bercabang? Hujung rambut juga menunjukkan rambut anda bermasalah dan segera diberikan rawatan.

 

Ciri-ciri rambut bermasalah

#3-KEGUGURAN RAMBUT YANG KRITIKAL

Adalah normal rambut gugur dalam kuantiti tertentu pada setiap hari, namun sekiranya rambut kelihatan gugur terlalu banyak anda perlu melakukan sesuatu untuk merawatinya kerana boleh menyebabkan masalah seperti botak dan penipisan rambut.

#4- RAMBUT KERING DAN KUSUT

Rambut kelihatan kering dan kusut juga merupakan ciri-ciri rambut yang “mati”. Ia takan menjejaskan penampilan anda dan dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan sewajarnya untuk mengembalikan keserian rambut.

Baca Lagi : 10 Makanan Jadikan Rambut Cantik

 

Bagi sesiapa yang mempunyai masalah rambut, dinasihatkan agar anda tidak berputus asa dalam mencari penyelesaiannya. Setiap masalah pasti ada jalannya. Sekiranya rambut anda mempunyai tanda-tanda seperti di atas, anda boleh mencari jalan untuk merawatnya agar keadaan tidak menjadi lebih buruk.

 

Anda Suka Dengan Artikel Ini? LIKE dan SHARE di facebook. Ingin ketahui penjagaan rambut yang betul? Mahu Rambut Anda Sentiasa Lebat, Kuat Dan Berkilau? Dapatkan pelbagai tips menarik dari kami. Hanya masukan NAMA & EMAIL anda di bawah ini.

 

Leave a Reply